Zyskaj skuteczne i naturalne wsparcie
Czym jest zespół jelita drażliwego? Objawy i diagnostyka
Zespół jelita drażliwego (z ang, Irritable Bowle Syndrome, IBS) to przewlekła choroba przewodu pokarmowego bez podłoża organicznego, objawiająca się nawracającymi zaburzeniami pracy jelit. U podstaw choroby leżą zaburzenia osi jelitowo-mózgowej, czyli interakcji między jelitami a mózgiem gdzie mikrobiota jelitowa odgrywa główną rolę.
Osoby zmagające się z zaburzeniem, informują, że:
Jak pokazują statystyki, na IBS cierpi obecnie około 30% populacji, głównie osoby po 20. i przed 40. rokiem życia. W wielu przypadkach zaburzenie jest niezdiagnozowane. Co istotne, wiele schorzeń objawowo może przypominać IBS (Celiakia, Alergie Pokarmowe, Choroby Jelit czy Choroby Nowotworowe). Dlatego też konieczna jest konsultacja lekarska, w trakcie której zlecone zostaną min. badania krwi czy USG jamy brzusznej.
Postępuj odpowiedzialnie – jeśli odczuwasz coś takiego, skontaktuj się z lekarzem.
Poprawna diagnoza zespołu jelita drażliwego wymaga dogłębnego wywiadu oraz badań lekarskich. Przede wszystkim USG jamy brzusznej, co ma wykluczyć inne schorzenia i poważniejsze choroby układu pokarmowego. Tu ważna jest szczerość w relacji z lekarzem. Tylko w ten sposób da się ustalić zarówno częstotliwość występowania bólu, jak i jego źródło. To z kolei prowadzi do właściwego rozpoznania.
Dodatkowymi, niespecyficznymi objawami, które mogą być sygnałem o obecności IBS są:
Refluks, zgaga, biegunka, wymioty? Sięgnij po Silicolgel
Skąd bierze się IBS? O przyczynach zespołu jelita drażliwego
Przyczyny rozwoju IBS są wieloczynnikowe, z czego zaburzenia w interakcji między mózgiem, a jelitami odgrywają najważniejszą rolę. Ponadto wskazuje się, że predyspozycje genetyczne, psychiczne oraz przebyte infekcje bakteryjne czy wirusowe mogą mieć również znaczenie. Zgodnie z Kryteriami Rzymskimi z kwietnia 2016 roku, IBS diagnozowany jest, kiedy ból w obrębie jamy brzusznej jest nawracający, w ciągu ostatnich 3 miesięcy trwa przynajmniej 1 dzień w tygodniu, i towarzyszą mu co najmniej dwa spośród poniższych objawów.
Ból związany jest z:
Poza tym do czynników zwiększających ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego zaliczają się także:
Z uwagi na rozpowszechnienie wymienionych czynników we współczesnym świecie, potencjalne narażenie na rozwój zespołu jelita drażliwego może być u wielu osób wysokie.
Profilaktyka, czyli jak zapobiegać zespołowi jelita drażliwego?
W celu ograniczenia ryzyka rozwoju IBS warto rozpocząć regularną pracę nad stylem życia, a konkretnie trzema obszarami: aktywność fizyczna – zarządzanie stresem – codzienna dieta. Na pierwszym miejscu warto zatroszczyć się o najbardziej zaniedbany filar.
Zakładając całkowity brak aktywności fizycznej, dobrym pomysłem będzie wdrożenie 2 razy w ciągu tygodnia 30-minut wysiłku fizycznego, który następnie warto wydłużyć do 1-godziny, i stopniowo kontynuować zwiększanie objętości. Jazda na rowerze, bieganie, basen czy ćwiczenia ogólnorozwojowe, to tylko kilka z dostępnych rodzajów aktywności. Wysiłek fizyczny jest również doskonałym orężem w walce ze stresem. Jeśli jednak jest on na bardzo wysokim poziomie, dodatkowe podjęcie psychoterapii, nauka pracy z oddechem, medytacje czy hipnoterapia, mogą okazać się pomocne.
Skuteczność wszystkich wymienionych metod jest potwierdzona naukowo, warto jednak wypróbować, które narzędzie okaże się być najbardziej efektywne dla Ciebie. W przypadku zaburzeń psychicznych o podłożu stresowym, niejednokrotnie przydatna okaże się farmakoterapia. Warto jednak podkreślić, że w wielu przypadkach (nie włączając w to ciężkich stanów i chorób psychicznych) nie rozwiązuje ona przyczyny problemu, a jedynie tłumi objawy. Dlatego też, istotne jest podjęcie regularnej pracy w ramach wymienionych wcześniej technik. W przypadku zmian w codziennej diecie, warto rozpocząć od zmniejszenia ilości spożywanych wysokoprzetworzonych, kalorycznych produktów, do których należą fastfoody, słodycze, słone przekąski czy słodkie napoje oraz zwiększenia ilości warzyw, owoców czy produktów pełnoziarnistych.
Refluks, zgaga, wzdęcia, zespół jelita drażliwego – Silicolgel może mi pomóc
Dieta i zalecenia żywieniowe przy zespole jelita drażliwego
Ulgę i pomoc w uzyskaniu remisji w IBS u 3 na 4 pacjentów przynosi zastosowanie diety z ograniczeniem produktów bogatych w FODMAP, czyli łatwo fermentujących cukrów, takich jak jak fruktoza (owoce), laktoza (mleko), fruktany (rośliny np. cebulowe) oraz poliole, czyli np. popularne substancje słodzące, jak sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol. Poniżej znajdziecie schemat stosowania diety oraz produkty z wysoką oraz niską zawartością fodmap.
Schemat stosowania diety Low FODMAP
1. Eliminacja; czas trwania: 2-6 tygodni
– Zamiana żywności o wysokiej na niską ilość FODMAP
– Przy ustąpieniu objawów można przechodzić do kolejnego etapu
– Uwaga na nieświadome spożywanie produktów bogatych w FODMAP
(np. gotowe wieloskładnikowe dania czy sosy)
2. Reintrodukcja; czas trwania: 8-12 tygodni (warto rozpocząć w weekend)
– Kontynuacja stosowania produktów o niskiej zawartości FODMAP
-Stopniowe wprowadzanie produktów o wysokiej zawartości danego typu FODMAP
(1 typ FODMAP przez kilka dni) z naprzemiennie występującymi dniami przerw
3. Personalizacja
– Zwiększenie ilości produktów o wysokiej ilości FODMAP w oparciu o etap 2
Produkty o wysokiej zawartości FODMAP
Część marynowanego i przetworzonego mięsa większość roślin strączkowych; soja (całe ziarna), fasola, ciecierzyca, soczewica, bób mleko krowie, owcze oraz kozie, budyń, mleko skondensowane, lody na mleku, mleko sojowe (z całych ziaren soi), jogurty, śmietana, maślanka, delikatne, kremowe sery – ricotta, mascarpone pieczywo i produkty zbożowe z pszenicy/żyta/jęczmienia, płatki śniadaniowe, typu muesli, herbatniki i przekąski, wyroby cukiernicze (także niesłodzone) karczochy, szparagi, kalafior, brokuły, czosnek, zielony groszek, pieczarki, cebula, groszek cukrowy, brukselka, kapusta, por, buraki ćwikłowe, grzyby jabłka, sok jabłkowy, wiśnie, bakalie, mango, nektarynki, brzoskwinie, gruszki, śliwki, arbuz, bardzo dojrzałe banany nerkowce, pistacje syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy, miód, cukier stołowy, słodziki: sorbitol, mannitol, maltitol, ksylitol.
Alternatywne produkty o niskiej zawartości FODMAP
Ryby , mięso, jaja, tofu twarde, owoce morza, izolat białka sojowego napoje roślinne tzw. mleko owsiane, ryżowe, migdałowe masło, margaryna, oleje roślinne, masło orzechowe ser feta, żółty, brie, mozzarella , camembert, parmezan, cheddar produkty zbożowe kukurydziane i ryżowe, komosa ryżowa, płatki owsiane, kasza owsiana chleb orkiszowy na zakwasie, marchew, ogórek, ziemniaki, cukinia, bakłażan, sałata, zielona papryka, fasolka szparagowa, dynia, bataty, kapusta chińska, pomidory, pietruszka kantalupa, kiwi, mandarynka, pomarańcza, ananas orzechy macadamia, ziemnie, włoskie stewia, syrop klonowy.